Bakkerij Borgesius

Familiebedrijf Borgesius

De geschiedenis van bakkerij Borgesius gaat jaren terug.

Goedhart Borgesius en Jantje Borgesius – van der Veen

Goedhart Borgesius, zoon van Tjakko Borgesius was omstreeks 1890 bakker in oude Pekela, vermoedelijk aan de Feiko Clockstraat 172. Zeer waarschijnlijk had Goedhart zijn startkapitaal verworven door als remplaçant voor de oudste zoon van zijn toenmalig werkgever in het leger bij de cavalerie te dienen.

Goedhart Borgesius trouwde in 1896 met Jantje van der veen (zie foto). Het echtpaar vestigde zich aan de Pekerlderweg in Stadskanaal, in het pand wat nu het adres Unikenstraat 86 is. Zij kregen 3 zonen en een dochter: Tjakko, Wolter, Jantje Jantina en Goedhart. Toen Goedhart stierf in 1915 zette Jantje de bakkerij voort met hulp van haar oudste kinderen.

Op de foto die omstreeks 1925 is gemaakt staat Jantje Borgesius – Van der Veen, dan haar zoon Jelke uit een eerder huwelijk, een personeelslid, naast het paard haar zoon Goedhart en naast de wagen haar zoon Wolter.

Jelke wordt later kruidenier, Tjakko start jaren later een bakkerij in Musselkanaal. Wolter nam de bakkerij van zijn moeder over. Een ook Goedhart startte een bakkerij in Pekela.

Categories: Food
Meer details?
 

Gerelateerd